Настава латинског језика на латинском

поставио/ла Karlovacka gimnazija 06.09.2017. 14:37   [ ажурирано 06.09.2017. 14:39 ]
    Почетком школске године 2016/17. на предлог и позив факултетских професора са Одељења за класичне науке Филозофског факултета Универзитета у Београду ученице другог и трећег разреда Карловачке гимназије,  Љубица Благојевић, Магдалена Чотрић, Наташа Пргомеља, Јарослава Фабијан, Ксенија Вукашиновић и Наташа Међеши имале су прилику да присуствују  курсу латинског језика на латинском, који се одржавао на Одељењу за класичне науке током зимског и летњег семестра сваке суботе у трајању од три школска часа. У пратњи и организацији  двеју професорки Татјане Живковић и Јелене Рудовић нашим ученицама, заинтересованим за овакав иновативни приступ настави класичних језика, омогућено је учешће у настави латинског језика, заснованој на методи латинског као говорног језика. Заједно са студентима Филозофског факултета и ученицима из Филолошке гимназије у Београду, нашим ученицама је омогућено да стичу знања и вештине говорног латинског језика и дођу у додир са литературом и уџбеницима написаним на латинском, који до сада нису били доступни, нити су имали већу примену на нашим просторима.

    Као резултат уложеног труда током похађања овог факултетског курса и показаног интересовања за унапређивање учења и знања Карловачка гимназија је добила позив да учествује у летњој школи латинског језика ( Aestiva schola linguarum classicarum), која се одржавала на планини Рили у околини Софије у Бугарској од 21. до 28. августа 2017. Ученице Љубица Благојевић, Магдалена Чотрић, Каћа Војиновић и Тамара Фодор у пратњи професорке Јелене Рудовић, а у групи од 14 учесника из Србије ( Филолшка гимназија у Београду и Одсек за класичне науке) боравиле су на планини Рили у Паничишту узимајући ућешћа на међународној манифестацији летње школе латинског и старогрчког језика по иновативној методи. Током ових осам дана наши ђаци су имали могућност да похађају шест часова латинског на латинском и старогрчког језика на старогрчком у току сваког дана. Осим наставе и све друге активности, обухваћене програмом летње школе, одвијале су се на латинском језику, чак и комуникација међу полазницима у слободно време.  По завршеној обуци сви учесници добили су  цертификат из познавања говорног латинског и старогрчког  језика на почетном нивоу. Утиске карловачких ђака преносимо овом приликом са највећим задовољством показујући на које је све начине ово студијско путовање допринело њиховом развоју и стицању говорних вештина на пољу класичних језика.

    „ Професор Вукашин Миљковић је откриће глобалног значаја! Толика перфекција у једном човеку доводи до максималног преношења знања свим ђацима и пружа уживање у његовом савршеном познавању како латинског, тако и старогрчког језика. Боравак на Рили ујединио нам је сва чула, те смо тако свеж планински ваздух помешали са укусом нејестиве хотелске хране и зачинили смехом и одушевљењем свим дивним и генијалним људима које смо тамо имали прилике да упознамо. Како је време одмицало, увиђале смо све предности и квалитете  Летње школе класичних језика и сва преимућства тих дивних, генијалних предавача, чије смо часове имали прилику да похађамо.“ Тамара Фодор, ученица трећег разреда Карловачке гимназије.

    „ Током Летње школе класичних језика упознале смо толико дивних људи, а предавања су ми у великој мери помогла да боље разумем и смисао и употебу учења латинског језика.“  Каћа Војиновић, ученица трећег разреда Карловачке гимназије

    „ Летња школа латинског језика нам је помогла да другачије приступимо учењу језика. Упознали смо много различитих и занимљивих људи. Провели смо дивно време у природи, пешачили смо и планинарили.“  Љубица Благојевић, ученица трећег разреда Карловачке гимназије.

     Захваљујући подршци и напорима Карловачке гимназије и Општине Сремских Карловаца дошло је до реализације овог едукативног путовања, а како је ово тек почетак овакве сарадње са Филозофским факултетом Универзитета у Београду, очекујемо да бисмо у наредној школској години могли постати  домаћини међународне летње школе класичних језика у Сремским Карловцима у нади да ћемо тиме не само унапредити наставу класичних језика у најстаријој српској гимназији, већ и на најадекватнији начин допринети промоцији смера класичних језика, одајући тиме  дужно поштовање традицији Карловачке гимназије, не заборављајући давна времена, када су сви Карловачки ђаци учили старогрчки, када  се настава у најстаријој српској гимназији одвијала на латинском језику и кад су је наши стари називали Латинском школом.

Јелена Рудовић
Comments