УЧЕНИЦИ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ НАГРАЂЕНИ У ПИЛОТ-КАМПАЊИ МЕДИЈСКЕ ПИСМЕНОСТИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 03.03.2016. 12:00   [ ажурирано 17.03.2016. 01:30 ]

Ученици Карловачке гимназије представили су 23. фебруара 2016. године у Свечаној сали Треће београдске гимназије свој пројекат: веб-сајт Реци_Карловачка креиран у склопу пилот-кампање о медијској писмености под називом Реци_нам под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Делегације ЕУ у Србији. Свечаном завршетку пројекта присуствовали су и Шеф Делегације Европске уније у Србији, господин Мајкл Давенпорт и министар културе у Влади Србије, господин Иван Тасовац.

Карловачку гимназију и тим Реци_Карловачка у Београду су представиле ученице: Ања Десница, Софија Дамњановић и Душица Белеслијин са професоркама књижевности Љиљаном Малетин Војводић и енглеског језика Данијелом Поп-Јованов, која је од господина Давенпорта, као помоћник директора, примила званичну захвалницу Карловачкој гимназији за учешће у пројекту.

Кампања Ако имаш шта да кажеш – реци почела је у септембру 2015. Пројекат је инициран сарадњом Министарства културе са три школе: Карловачком гимназијом, Трећом београдском гимназијом и Економско-трговинском школом из Параћина, а придружили су им се, након конкурса, и ученици шест награђених школа из Чачка, Новог Сада, Нове Вароши, Смедеревске Паланке, Бечеја и Београда.

Ученици и чланови свих девет школских секција креирали су током кампање школске сајтове, реализовали школске часописе у електронском облику или продуцирали филмове које су представили на завршној свечаности у Београду.

Господин Давенпорт је том приликом најавио да ће, иако није била предвиђена награда за учешће у овом пројекту, ученици и професори бити награђени студијским путовањем у сарадњи са Бритиш консилом, на Дан Европе, 9. маја 2016, током којег ће обићи Љубљану, Беч, Братиславу и Будимпешту.

На радном састанку након свечане академије, представници Европске уније су са директорима и професорима, разговарали о наставку сарадње у другим пројектима, а активности тима Реци_Карловачка се овим не завршавају. Сајт ће редовно бити ажуриран захваљујући раду професорке Мериме Аранитовић и ученице Савине Смедеревац, ученици су са професорком Аранитовић пројекат представили 25. фебруара 2016. на новосадском Радију 021, а током прославе Дана Бранка Радичевића заинтереовани ученици Карловачке гимназије присуствоваће презентацији пројекта и представљању новог броја школског листа Бранко, чија је онлајн промоција била и основ покретања ученичког сајта. Главни и одговорни уредник Бранка, др Срђан Дамњановић, такође је део тима Реци_Карловачка.

У прилогу: ученичка презентација пројекта.

Више о свему у вестима РТВ-а, Танјуга, Б92 и РТС-а.

Љиљана Малетин Војводић, проф.