СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОЈ КЊИЖЕВНОЈ ОЛИМПИЈАДИ У КОНСТАНЦИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 09.09.2015. 01:31   [ ажурирано 16.09.2015. 13:01 ]
(International reading Olympiad, Constanta, Romania 2–6. 09. 2015)

У периоду 2–6. септембра 2015. године, у румунском граду Констанци одржана је Интернационална књижевна олимпијада (International reading Olympiad). На њој су ове године, као представници Србије, први пут учествовали и ученици Карловачке гимназије. Шесточлани тим Србије који је предводила професорка књижевности Љиљана Малетин Војводић чинили су ученици: Душан Станишић, Марија Нешић, Емилиа Паламaровић, Александра Ђурашиновић, Исидора Декић и Тара Лекић

Такмичење је организовало Министарство образовања и науке Румуније, а након свечаног пријема и предавања које су одржали професори књижевности са румунског Универзитета, а која су била у вези са темом овогодишњег такмичења исказаног лексемом ПУТ, ученици су током вишедневног такмичења учествовали у заједничкој дебати и различитим едукативним активностима, док је најбитнији сегмент такмичења било писање теста (на National pedagogical college C. Bratescu) у којем су се вредновала функционална знања, креативност и способност интерпретације текста (Reading and Life skills). Ученици су били подељени у две категорије: 13–15 и 16–19 година, на основу чега је и вреднован пласман.

На Олимпијади су сем ученика из Србије, учествовали најбољи ученици из Румуније који су на румунским такмичењима истог типа, али нижег ранга, освојили прву, другу или трећу награду, као и одабрани ученици из Молдавије, Турске и Бугарске. За разлику од већине учесника који су тест полагали на свом матерњем језику, ученици Карловачке гимназије су се такмичили на страном језику: на енглеском и на француском (Исидора Декић). 


Захваљујући високом пласману и освојеном броју бодова, ученици Карловачке гимназије, који су се први пут сусрели са оваквим начином такмичења и задацима који су уобичајени на интернационалним литерарним такмичењима, али не и код нас, освојили су пет специјалних интернационалних награда из области књижевности. Награђени су: Душан Станишић, Марија Нешић, Емилија Паламaровић, Александра Ђурашиновић (која је освојила највећи број бодова) и Исидора Декић.

Важно је истаћи да је успех српске екипе резултат тимског рада директорке и професора Карловачке гимназије. Љиљана Малетин Војводић је професорка књижевности ученицима Душану Станишићу и Александри Ђурашиновићпрофесорка Јелена Марјановић Исидори Декић, професорка Маја Стокин Емилији Паламаровићпрофесорка Јелена Ратков Квочка Марији Нешић, али не смемо заборавити ни рад професорке француског језика Милице Француз и професора енглеског језика Милана Ђуришића, Мионе Брканић и Данијеле Поп-Јованов, која је, заједно са директорком Карловачке гимназије, Горданом Радовић и педагогом Љиљаном Пижурицом (у координацији са Илеаном Урсу Ненадић), учествовала у припремама за одлазак на Олимпијаду.

Ученици су током посете обишли Констанцу, њихов Национални музеј археологије и историје, а професорка Љиљана Малетин Војводић и ученик Душан Станишић учествовали су и у прилогу са Олимпијаде на националној румунској телевизији.

Љиљана Малетин ВојводићComments