Специјална награда на Литерарном конкурсу, 26.03.2013.

поставио/ла Karlovacka gimnazija 05.04.2013. 16:07   [ ажурирано 16.04.2013. 13:36 ]
На Литерарном конкурсу који је расписала Гимназија „Душан Васиљев” из Кикинде поводом 155. годишњице свога постојања, специјалну награду добила је Адриана Дондо, ученица III4 одељења Карловачке гимназије, за литерарни рад на тему „Како пева Човек после рата: поезија Душана Васиљева”.

 Адриана је, заједно са својом професорком књижевности, Сандром Урбан, била гост кикиндске гимназије од 26. до 28. марта 2013. Првог дана прославе великог јубилеја Гимназије „Душан Васиљев” наша ученица примила је награду и врло надахнуто прочитала награђени рад у Културном центру Кикинда. Наредна два дана била су у знаку бројних културних догађаја па су Адриана и професорка заједно са својим домаћинима посетиле гроб Душана Васиљева (1900–1924), присуствовале полагању цвећа на његову бисту испред Гимназије, присуствовале врло надахнутом и надасве афирмативном предавању Бранимира Бркљача „Пут око света у три чина“ као и позоришној представи гимназијалаца „Ћелава певачица“ Е. Јонеска, која је изведена у Народном позоришту. Нарочита посластица другог дана боравка била је Ноћ Гимназије, у којој су врата школе била отворена за све грађане, а у свакој учионици одвијао се одређени програм, па се тако могао погледати филм у „биоскопу“, сложити пазл-слика Леонарда да Винчија, посматрати извођење хемијског експеримента, могло се суочити са кесицама шећера које висе поред флаша популарних газираних напитака и показују количину која се у њима налази, могла се дегустирати шунка и сланина, прескочити ритуална „ватра“, решити наградни квиз, „провозати“ робот, написати наслов књиге коју бисте понели на пусто острво итд. Велика прослава 155 година Гимназије завршила се трећи дан Свечаном академијом у Музеју Кикинде, на којој је госте топло поздравила директорка Јасна Томашев.

 Изузетна срдачност и гостољубивост домаћина обојила је боравак наше награђене ученице и професорке у Кикинди. Сва три дана била су у знаку дружења, размене идеја и искустава, културних дешавања, а надасве доброг расположења.

 Радови награђени на овом конкурсу биће објављени за неколико дана на сајту www.enastavnik.com и у зборнику радова кикиндске гимназије.

Сандра Урбан, професорка књижевности

Фото: Сандра Урбан, проф.


Comments