Сарадња Ваљевске и Карловачке гимназије, новембар 2014.

поставио/ла Karlovacka gimnazija 22.12.2014. 07:12   [ ажурирано 30.12.2014. 11:03 ]
Ваљевска и Карловачка гимназија оствариле су сарадњу које се огледа и у  размени  ђака и професора. Ученици Карловачке гимназије били су у првој посети Ваљеву у мају 2014. године.

Повод за мајски сусрет били су и песнички дани посвећени Десанки Максимовић које традиционално организује Ваљевска гимназија. Наши љубазни и драги домаћини водили су нас у разгледање града, посету станици Петница, присуствовали смо рецитаторској свечаности  и приредби на  страним језицима. У свим активностима смо заиста уживали. Нажалост, наше планове и долазак професорке Љиљане Малетин Војводић онемогућила је ужасна поплава. Током два дана, ученици, професори и директор бринули су о нама и помогли нам да се безбедно вратимо кући. У посети Ваљеву били су ученици Никола Марковић, Станко Бобић, Исидора Поповић, Исидора Декић, Теодора Јовановић и Сташа Стојков и професорка Јелена Марјановић.

Ваљевски ђаци и професори били су нам у посети од 24. до 26.  новембра. Наше госте водили смо у обилазак Сремских Карловаца, Богословије и Патријаршијског двора, а водич је био проф. Бранислав Мандић. У Свечаној сали гледали смо документарни филм о Милунки Савић, обележили смо Дан језика израдом плаката, гледали смо представу Ујкин сан у Српском народном позоришту. Прошетали смо Тврђавом и кроз Подземне војне галерије и посетили изложбу графика Хенрија Мура.


Утисци наших ученика о посети Ваљеву и дружењеу у Сремским Карловцима

,,Кад дођеш врло касно у било који град,
Ако тај град случајно буде Ваљево,
Где сам и ја дошао,
Доћићеш путем којим си морао доћи''  (Матија Бећковић)

Ми, у Ваљево нисмо дошли касно, али смо рано отишли. Ваљево је превише занимљив град да би га доживели у потпуности за четири дана. Ипак успели смо да видимо неке од најважнијих делова града: улицу кнеза Милоша, Тешњар, Гимназију. Међутим, нисмо видели само најбоље од града, већ су нам и гимназијалци показали најбоље од своје школе и свог рада. Рецитал и језичка приредба су били одлични! Желим и да похвалим наше домаћине који су били гостољубиви, предусретљиви, духовити, занимљиви и спремни да нас угосте најбоље. 
Исидора Декић

У школи су нас дочекали наши домаћини са осмехом на лицу. После неколико  минута сви смо се спријатељили и почели да разговарамо о заједничким интересовањимја и идејама. Киша нас није спречила да одемо у Петницу и да нам иста одузме дах. Рецитовање наших другара на представи која се одиграла у школи наградили смо великим аплаузом. 
Станко Бобић

У Сремским Карловцима и Новом Саду дружили смо се преко дана гостима показујући занимљивости нашег града, али и у вечерњим часовима. Односи међу нама била су веома пријатни и опуштени и владало је весело расположење. Међутим, било би лепо, како су и гости прокоментарисали, да је трајало дуже... 
Теодора Јовановић

Интересантно је било упоређивање њихове и наше гимназије, поготово због чињенице да је Ваљевска гимназија једна од најстаријих и најзначајнијих као и наша. Трудили смо се да их љубазно дочекамо као што су они нас дочекали у мају ове године. Створили смо пријатељства за која верујем да ће дуго трајати, и не могу да дочекам следећу прилику када ћемо поново срести наше пријатеље из Ваљева.
Исидора Поповић

Драго ми је што сам упознала и стекла нове пријатеље. Деца из Ваљевске гимназије су дивна, имамо много тога заједничког. 
Даница Паповић
Comments