Руска чајанка

поставио/ла Karlovacka gimnazija 07.01.2018. 11:12
Један од најполуларнијих напитака у Русији је чај. Шољица чаја попијена у друштву пријатеља уз пријатно ћаскање је традиција која зближава људе, те смо са ученицима четврте године организовали малу руску чајанку. Чај су припремале и разливале наше гошће из Русије, чланице дечије-омладинског студија за анимацију “Чајка-стајка”. Са овим студијом наша школа је протеклих година остварила лепу сарадњу која се реализовала кроз снимање анимираног филма. Овај пут чланице студија су дошле у пријатељску посету и уз шољицу чаја са нашим ученицима провеле време у пријатном разговору.

З.Попов

 

Када смо чули да ће нам на час доћи посетиоци из Санкт Петербурга, били смо одушевљени. Ово је био други пут да нам долазе гости из Русије, а први пут да смо добили прилику да заправо покажемо своје знање руског језика. Међусобно смо се представили али упркос отворености наших гошћи, били смо мало стидљиви те смо првих десетак минута уживали у чају и помало непријатној тишини, коју бисмо повремено разбили питањем.Тишина је, на сву срећу, сасвим спонтано прерасла у необавезан разговор на руском језику, у којем су обе стране изнеле своје мишљење о књижевности, филмовима и чају. Пошто смо разменили књижевне препоруке и критике, поздравили смо се са гошћама, а моменат је овековечен групном фотографијом.

Димитрије Машковић IV5

 

 

У септембру месецу нашу школу посетио је признати режисер анимираних филмова Сергеј Струсовски из Москве у пратњи представника студија за дечију и омладинску анимацију из Новосибирска. Делегација је посетила Карловце у оквиру фестивала руског филма “Бајке детињства”. Гости су присуствовали настави руског језика и упознали ученике са достигнућима руске анимације.

З. Попов
Comments