Пут у Ваљево

поставио/ла Karlovacka gimnazija 25.05.2017. 05:58   [ ажурирано 26.05.2017. 04:22 ]
    Од четрдесет и једне приспеле збирке младих песника из Србије, Црне Горе и Републике Српске, колико их је ове године учествовало на XXIV Поетском конкурсу „Десанка Максимовић”, тринаесет је изабрано у финалe које је одржано 15.маја 2017.године у Свечаној сали Ваљевске гимназије са почетком у 20. часова. У 19. 30 часова представљена је награђена збирка песама „Париски синдром” наше матуранткиње Анастасије Бијелић. О њеној поезији говорио је књижевник и уредник Српске књижевне задруге Драган Лакићевић. Анастасија је прочитала неколико својих песама публици и предала ружу побеници овогодишњег поетског конкурса, Амини Куч из Рожаја.

    Један од финалиста била је и матурант наше школе Станислава Стојков, ученица IV6 разреда, чија је поезија добила позитивне критике.

    Истога дана у подне, такође у Свечаној сали Ваљевске гимназије, представљен је Зборник научних радова о поезији Петра Пајића и Зборник ђачких радова о Петру Пајићу, а потом и Ученички округли сто о поезији Тање Крагујевић и Моша Одаловића, добитника Неграде „Десанка Максимовић”, Хелене Петровић и Радмиле Петровић победница XXI и XXII Поетског конкурса Десанка Максиновић. У активностима које су организовали професори и ђаци Ваљевске гимназије, учествовали су и ученици Карловачке и Филолошке гимназије из Београда.

    Сутрадан смо, заједно са нашим домаћинима, посетили Бранковину и гроб Десанке Максимовић. Присуствовали смо проглашењу победника и уручењу награде за животно дело „Десанка Максимовић” песнику Милану Ненадићу.

    У Ваљево су, поред Маје Стокин, Гавре Дражића и Бранислава Мандића, професора, путовали и ученици: Никола Лакатош I6, Тамара Фодор II5, Теодора Болдижар II3, Катарина Чокрлић II3, Ружица Малбаша II3, Станислава Стојков IV6 и Анастасија Бијелић IV4.

Mаја Стокин, професорица књижевности
Comments