Прослава Године ватреног петла

поставио/ла Karlovacka gimnazija 10.02.2017. 04:13   [ ажурирано 27.02.2017. 07:25 ]
    У понедељак, 6. фебруара, Карловачка гимназија је наставила вишегодишњу традицију и прославила кинеску Нову годину, Годину ватреног петла.  Уједно, кроз различите активности везане за кинеску културу и традицију, обележили смо и наступајући Празник лампиона, који се слави две недељe од дана наступања лунарне Нове године, односно Пролећног фестивала.

    Ученици којима је кинески језик први страни језик су заједно са својим професоркама и лекторкама са Конфуцијевог института у Новом Саду,  припремили свечани и ревијални део програма. Матуранткиње наше гимназије су нас водиле кроз занимљив програм упознавања са чудесном кинеском историјом и културом, коју су за ову прилику припремили ученици прве, друге и треће године. Програм су отворили ученици прве и треће године песмом " Где је пролеће".  Уследила је древна кинеска легенда о настанку кинеске Нове године и чудовишту Нијен у реализацији ученика друге године. На крају свечаног дела програма, имали смо прилику да видимо ревију традиционалне кинеске одеће.

    Након свечаног дела, на ред је дошао такмичарски део програма. Сви присутни  ученици, професори и гледаоци позвани су да учествују у такмичењу у познавању кинеских традиционалних игара које се везују за период прославе Нове године. Учесници су се кроз игре хватања бомбона штапићима, прављења лампиона, писања кинеских карактера, прављења ваљушака и  играње кинеске игре ђјензи, борили за пригодне и лепе награде које су за њих унапред припремиле лекторке.

Прослава је протекла у добром расположењу и још бољој забави.


Свима желимо срећну годину ватреног Петла!

Александра Мацић, професорка кинеског језика


 

Comments