ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ФУЗИЈА 79

поставио/ла Karlovacka gimnazija 17.06.2016. 23:42
У понедељак, 14. јуна 2016, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије представљена је антологија кратких прича Фузија 79. Реч је о књизи у којој су сабране све награђене приче на Конкурсу за најбољу кратку причу матураната Фонда „Иван Радоњић” од 1991. до 2015. године, а поводом 25 година постојања овог фонда.

У посебној атмосфери Спомен-библиотеке којој су допринели и бивши ученици из различитих генерација, а чије су се приче нашле у Фузији, о књизи су говорили: Сандра Урбан, уредник издања, Мирјана Торачки и Мирослав Радоњић, приређивачи, затим Марко Богуновић, један од награђених аутора, који је нагласио значај сећања у овим причама и уопште у књижевности. Своје приче читали су: Андреа Попов, Настасја Писарев, Милена Јојић, Зоран Свилар, Милана Никић, Ивана Зечевић, Дијана Албијанић, Ана Павловић...

Модератор промоције била је Милана Лакета, чија је прича 2006. године освојила трећу награду.

Из Поговора Мирјане Торачки:

„Већ четврт века, ученици и професори чувају, са посебном пажњом, жељу једне генерације и, ево, у рукама нам је књига састављена од награђених прича. У издавачкој делатности школе нашло се места за једну вредну, ретку и изванредну књигу писану рукописом двадесет пет генерација матураната. Своје испите зрелости полагали су у временима оскудице, сиромаштва, санкција, избеглиштва, бомбардовања, мењања држава и њених назива, надања и губљења наде, али би их увек положили! Доказ за то је ова књига; приче које ће многе изненадити својом свежином, једноставношћу, тугом због изгубљеног завичаја и „једне клупе под кестеном” на којој су сањани снови о вечној љубави, али и смелим излетима у филозофске есеје о срећи, непролазности, пролазности, трајању и нестајању. Можда ће читаоци препознати утицаје Милорада Павића, Васка Попе, Фјодора Михајловича Достојевског, Данила Киша, Хорхе Луиса Борхеса, џеза, филозофије нихилизма, обнављања теизма, али не смемо заборавити да су то млади људи, неки су се први пут окушали у писању, па зар није сјајно што су као узоре имали најбоље међу најбољима, а не ’најчитаније’ текстове ’звезда и звездица’.

Састављачи ове књиге сигурни су да ће читаоци препознати озбиљност многих идеја о поправљању света.”

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ФУЗИЈА 79


Comments