Untitled‎ > ‎

ПРЕВОДИЛАЧКА РАДИОНИЦА ОНИ КОЈИ ЈЕДУ СИРОВО МЕСО

поставио/ла Karlovacka gimnazija 19.03.2016. 14:34   [ ажурирано 19.03.2016. 14:49 ]

Дан Бранка Радичевића и 225 година Карловачке гимназије професори енглеског језика Небојша Пајић, Бранкица Ивков и Јелена Петровић обележили су са својим ученицима 15. марта 2016. године креативном радионицом превођења са српског на енглески језик.

Представљен је и анализиран вишемесечни преводилачки пројекат – превод путописне прозе Они који једу сирово месо (Mediteran Publishing, Нови Сад, 2013), на којем група професора и ученика ради од почетка септембра школске 2015/2016. године.

На почетку радионице професор Небојша Пајић, на чији је предлог читав пројекат настао, образложио је мотиве који су га инспирисали да предложи превод путописног романа Љиљане Малетин Војводић, професорке књижевности у Карловачкој гимназији, који је настао након што је ауторки додељен резиденцијални програм за писце у најсевернијем музеју на свету, у Упернавику, на Гренланду. Професор Пајић објаснио је на који ће се начин пројекат даље развијати и финализовати. Ученице које су преводиле књигу представиле су и анализирале проблеме, дискутовале о решењима и дале осврт на искуство и доживљај превођења књиге. За то време су текли слајдови презентације коју су ученице осмислиле и реализовале након заједничког онлајн рада. Наиме, део пројекта реализује се и онлајн у Фејсбук групи креираној у вези са наведеним пројектом. Како је једна од ученица читав догађај снимала мобилним телефоном, ускоро ће и они који нису присуствовали преводилачкој радионици имати прилику да виде најважније делове презентације.

Захваљујући подршци Покрајинског секретаријата за спорт и омладину публиковање књиге ученичких превода, у редакцији наведених професора и некадашње професорке Карловачке гимназије Владице Ракић, очекује се крајем јуна 2016. године.

Надамо се да ће ова књига бити прва у низу коју ће ученици Карловачке гимназије превести на стране језике који се изучавају у нашој Гимназији.

У пројекту учествују ученици: Сара Бабић, Александра Ерцег, Данијела Јовић, Ана Чворовић, Ива Мојовић, Вања Гостовић, Милица Стефановић, Анастасија Бијелић, Ана Смиљанић, Ана Секулић, Ања Санадер, Никола Влашкалић, Нађа Јовић, Нина Јовић, Ивона Ференц, Милица Драган, Тијана Половина, Александра Средојевић, Горан Митрић, Нађа Ничетић, Никола Калајџић, Марија Ракић, Невена Радојчић и Милена Илић. 

У прилогу: фотографије са креативне радионице, PowerPoint презентација и линкови ка роману Они који једу сирово месо са сајта Б92 и издавачке куће.

http://www.b92.net/kultura/dokolica.php?nav_category=1069&nav_id=779257

http://www.mediterran.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=287:ljiljana-maletin-vojvodic-oni-koji-jedu-sirovo-meso&catid=50&Itemid=68


У презентацији су коришћене фотографије са Гренланда Љиљане Малетин Војводић