Посета Риму

поставио/ла Karlovacka gimnazija 26.10.2017. 11:28

ROMA - CIVITAS AETERNA

AD  MMXVII

 

       Veni, vidi, amavi – био је утисак ученика и професора Карловачке гимназије који су посетили Рим, вечни град, у оквиру  овогодишњег, четвртог издања ученичке размене између Карловачке гимназије и гимназије „Бертранд Расел“ из Рима. У периоду од 8. до 15. октобра 2017. године 17 ученика, III1, III4 и IV2 разреда, у пратњи двоје професора, Бранка Стојкова, професора латинског и Јасмина Ковачевић, професорке италијанског језика, били су у посети Риму и овој римској гимназији, те били смештени у породицама својих италијанских вршњака са којима су успоставили предивна познанства и уз које су имали прилике да из прве руке упознају начин живота Италијана. Нека од ових познанстава изродила су се у младалачке љубави а нека у доживотна пријатељства. Као и сваки пут до сада боравак је био беспрекорно организован а римски домаћини провели су нас кроз многа од безброј римских и светских чуда: Колосеум, Римске форуме, Империјалне форуме, барокни Рим, Ватикан и ватиканске музеје, антички град Остију, многа друга. Уживо смо могли да се дивимо Микеланђеловој Пијети, Мојсију и фрескама на Сикстинској капели, Рафаеловој Атинској школи и многим другим, Каравађовим сликама Преобраћање Светог Павла и Распеће Јованово, гробу Светог Петра апостола, Бернинијевој фонтани Четири реке на Пјаци Навона те Фонтани ди Треви (у коју смо наравно убацили новчић и обезбедили свој повратак у Рим), као и многим другим лепотама.

        Да подсетимо, ова сарадња је започела 2010. године и до сада смо организовали четири ученичке размене. У размени учествују ученици класичног смера као и они који уче италијански језик.

        Због веома великог задовољства овом сарадњом од стране професора, ученика као и школског руководства обе школе, сарадња траје већ седам година и следећи сусрет планирамо већ идуће школске године.

        Arrivederci Roma e a presto!

                                                                                   Бранко Стојков, Драгана Закић Белегишанин и

                                                                                                               Јасмина КовачевићComments