ПОСЕТА ГРУПЕ ПРОФЕСОРА ИЗ БЕЧА

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.12.2017. 04:04
Крајем октобра нашу Гимназију је, у пратњи саветника и координатора за немачки језик у Заводу за унапређивање образовања и васпитања Александре Беговић, посетила група од петнаест професора из Беча.

Група професора и професорки средњих школа и гимназија сваке године обилази школе у европским градовима са циљем да се упозна са начином рада, наставним плановима, школским и ваншколским активностима који су у вези са учењем немачког језика, и да упореди школске системе унутар европских држава. 
Циљ ових посета је упознавање, повезивање и проналажење школа-партнера са којима би се остварила размена ученика, сарадња на заједничким пројектима и пре свега подстакло учење немачког језика.  
Госте из Немачке су у Карловцима дочекали: професорке немачког језика Дубравка Секулић и Драгана Кошарчић, лектор за немачки језик Andreas Fleischmann, као и професорка класичних језика Јелена Рудовић.
Позоришна група, коју чине ученици II2 и II3 одељења, извела је у Свечаној сали Гимназије представу Пепељуга у дискотеци (Aschenputtel in der Disco) на немачком језику, а наша ученица-водич из IV6, Даница Паповић, гостима је причала o историјату Гимназије и стрпљиво одговарала на њихова многобројна питања. Гости су били одушевљени постигнућима и залагањима наших ученика у области познавања немачког језика и културе. Уследио је разговор са професорима-домаћинима у Спомен-библиотеци, затим кратка посета часу немачког језика у II6 одељењу и на крају обилазак знаменитости Сремских Карловаца уз пратњу водича Милице Тошић из III3 одељења.   
Инспирисани овом значајном посетом и укусом Mozartkugeln, домаћини су почели да осмишљавају програм сарадње и размене са гимназијама из аустријске престонице. Идеја је да се немачки и латински језик ставе у савремени позоришни контекст и тај начин повежу сличности нашег и аустријског гимназијског система, нудећи ученицима могућност креативног, практичног учења.            
Драгана Кошарчић

Comments