Untitled‎ > ‎

КАКО НАПИСАТИ КРАТКУ ПРИЧУ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 16.03.2016. 02:23   [ ажурирано 20.03.2016. 12:02 ]

У уторак, 15. марта 2016. године, гости Карловачке гимназије били су Гојко Божовић, књижевни критичар, есејиста и уредник издавачке куће Архипелаг, и писац, Срђан В. Тешин, члан српског ПЕН центра, добитник награде Борислав Пекић, аутор десет књига и приређивач шест антологија кратких прича, чија је проза превођена на десетак језика.

Тако се, током Дана Бранка Радичевића, и ове године, у Карловачкој гимназији наставила традиција сусрета ученика са најзначајнијим српским савременим писцима. До сада су наши гости били Милорад Павић, Слободан Тишма, Драган Великић, Владимир Пиштало, Светислав Басара и др.

У препуној Спомен-библиотеци Карловачке гимназије у којој су, са својим професоркама Љиљаном Малетин Војводић, Меримом Аранитовић, Јеленом Марјановић, Мајом Рогач, Мајом Стокин, Иваном Шијачки, Јованом Ребом и педагогом Љиљаном Пижурицом, били ученици Карловачке гимназије, разговарало се о савременој литерарној продукцији, улози писца у друштву, односу између романописања и писања кратке приче. Гојко Божовић је представио нека од значајних издања Архипелага а Срђан Тешин је говорио о својим Причама с Марса, али и о антологији кратке прозе под називом Скрати причу.

Након уводног разговора који су модерирале ученице Ања Десница, Јелена Валентик и Нађа Јовић, Срђан Тешин, који је иначе дипломирао на поетици кратке приче, одржао је радионицу креативног писања у којој нас је упознао са феноменом кратке приче, са тим шта је то флеш-фикшн или микро-проза, на који начин у краткој прози можемо применити поступке изостављања, брисања или сажимања што је подстакло ученике да поставе различита питања. Сусрет је протекао у креативној и пријатној атмосфери, ученике је интересовало када је аутор почео да се бави литературом, зашто се определио баш за кратку причу, да ли је данас бити писац у Србији привилегија или Сизифов посао, али и пишчево бављење музиком, однос према феноменима из савремене културе и сл.

Гостима се на учешћу захвалила директорка Гимназије, Гордана Радовић, а господину Божовићу и на вредним књигама издавачке куће Архипелаг које је поклонио школској библиотеци.

Догађај су и ове године осмислиле и кординирале Љиљана Малетин Војводић и Мерима Аранитовић.

Све активности реализиване су под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и део су обележавања Дана Бранка Радичевића и 225 година Карловачке гимназије.

Наредне године нас очекује нова радионица креативног писања а већ 06.05.2016. године најављујемо нови књижевни сусрет – представљање НИН-овог лауреата, Драгана Великића, и његовог романа Иследник.

Линкови:

http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/kultura/brankov-dan-u-cast-225-godina-karlovacke-gimnazije_698304.html

http://www.arhipelag.rs/vesti/brankov-dan-pisci-u-gostima/

http://www.nshronika.rs/kultura/brankov-dan-u-cast-225-godina-karlovacke-gimnazije/

Љ.