Untitled‎ > ‎

Међународни дан матерњег језика, 9. фебруар 2014.

поставио/ла Karlovacka gimnazija 06.03.2014. 06:47   [ ажурирано 07.03.2014. 06:18 ]
На карловачки начин!


     Дана 19. фебруара 2014. године, кроз радионице је обележен Међународни дан матерњег језика у Карловачкој гимназији. У радионицама су учествовали ђаци и професори Карловачке гимназије.
    Ученици III2 и III6 су, са професорком Љиљаном Малетин Војводић, након уводног разговора о садржини појма матерњег језика, моћ језика анализирали на одломцима из дела Милоша Црњанског. Одломке су ученици сами, по сопственом језичком сензибилитету, одабрали и потом тумачили.
     Ученици III4 и III5 одговарали су на анкету професорке Јелене Марјановић о матерњем језику, а неколико ученика III5 одељења разговарали су са ученицима школе о односу према матерњем језику, питајући их и које су најчешће грешке у говору, које речи су им занимљиве, каква су њихова запажања о сленгу. Припремили су и видео запис ове анкете. Ученици III1 и неколико ученика III4 одељења су се са професором Гавром Дражићем позабавили најчешћим граматичким грешкама у медијима и анализирали услед чега до њих долази.
    Међународни дан матерњег језика је у историји проглашен 21. фебруара 1999. године од стране UNESCO-a.
    Историја настанка овог празника лежи у бившем Источном Пакистану, данашњем Бангладешу. Услед проглашавања урду језика јединим званичним језиком Западног и Источног Пакистна, дошло је до побуна народа Источног Пакистана чији је матерњи језик био бенгали. Студенти су 21.фебруара одлучили да се побуне како би прикупили што више протестаната и Влада је, позивајући се на Члан 144, ангажовала полицију и поубијала студенте.

Јана Илић, III1