Untitled‎ > ‎

Извештај са путовања у Москву

поставио/ла Karlovacka gimnazija 08.06.2015. 07:56
Сарадња између Педагошког колеџа Арбат № 9 из Москве и Карловачке гимназије из Сремских Карловаца започета је априла месеца 2014. године, у виду размене ученика и професора ових двеју образовних институција. Прва етапа ове сарадње била је посета ученика и професора из Москве Карловачкој гимназији крајем марта и почетком априла 2014. године, као и потписивање уговора о међусобној сарадњи у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије. Друга етапа одиграла се у Москви средином октобра месеца 2014. године, када су карловачки ђаци и професори ишли у посету пријатељима са колеџа Арбат № 9. Следи извештај о том путовању. 

Тринаестог октобра у 11 часова слетели смо у Москву. Срдачно су нас дочекали пријатељи из Педагошког колеџа и сместили нас у хотел. Пошто смо били смештени у строгом центру Москве, прошетали смо до Црвеног трга.

Другог дана кренули смо аутобусом на екскурзију у Подмосковље. Прво смо посетили манастир Нови Јерусалим, верну копију јерусалимске цркве Христовог гроба. Била је у току литургија, пошто је 14. октобра Покров Пресвете Богородице, веома поштован празник у Русији.

После тога смо се упутили у градић Звењигород на Москви реци. После краћег обиласка града дошли смо у Савин Сторожевски манастир, који је основао Преподобни Сава Сторожевски, подвижник из 15. века. Он је живео у време ослобађања Русије од Татара. Ручали смо у ресторану у градићу Звењигороду. На менију је била типична руска храна. 

Трећег дана смо присуствовали часовима књижевности у братском Педагошком колеџу. Затим смо обишли Пушкинову кућу која се налази у непосредној близини школе на Арбату. Кућа је аутентична, с почетка 19. века, из времена које је обележено срећним периодом живота песника А. С. Пушкина и његове супруге Наталије.

Четвртог дана, а био је прави јесењи, упутили смо се у Подмосковље у село Мелихово, на имање А. П. Чехова. Имање се састоји из врта и неколико зграда: главне куће у којој је Чехов живео и стварао, ординације у којој је лечио становнике Мелихова, као и куће за послугу. Све је аутентично из Чеховљевог времена. Могла се осетити атмосфера с краја 19. и почетка 20. века. После обиласка меморијалног комплекса упутили смо се у Талеж, место чувено по светим изворима. Вода је хладна, питка и чиста. Неки су се и купали. Ручак смо, опет типично руски, имали у градићу Серпухов. По повратку у Москву у Колеџу је организован Пушкински бал. Видели смо како Руси обележавају и цене свог великана. 

Петог дана у Колеџу је организована приредба у нашу част. Био је то прави догађај пријатељства два народа. И ми смо узели учешће у приредби. Наша деца су у народним ношњама одиграла неколико плесова и извела представу по Чеховљевој причи Коњско презиме, на шта је публика громогласно аплаудирала. Свечано смо уручили поклон – слику Карловачке гимназије, уље на платну, рад Олге Маравић.

Шестог дана панорамски смо разгледали Москву, нови део који се зове Москва-сити. Затим смо ишли у сам центар – на Црвени трг у Храм Василија Блаженог, Кремљ. После подне посетили смо Стаљинов бункер – тајне просторије под земљом из совјетског периода, где се кројила историја света. Претходно смо обишли неколико станица чувеног московског метроа. Вече је било резервисано за позориште Вахтангова и позоришну представу.

Седмог дана, пред полазак кући, имали смо слободно време. Треба напоменути да су деца све време била са својим другарима из Колеџа и да су се активно дружили, што ће им остати успомена за цео живот. Ова стечена пријатељства су се наставила и после наше посете. 

На растанку је било суза, са међусобним обећањима о поновном виђењу. 

У овом пројекту учествовали су професори: Жељка Рашковић, Бранислав Мандић, Дејан Ђурђев, Корнелија Ракић Одри, Наташа Самарџић, Зоран Мићуновић, Гавра Дражић, Бранко Стојков и координатор за фолклор Ненад Милошевић, који је увежбао фолклорне игре са децом. 

Гостопримство које је указано ученицима и професорима остаће као трајни белег нашег пријатељства и повезаности.

Бранислав Мандић, председник стручног већа
Comments