Untitled‎ > ‎

Додељена награда ''Best Digital Changemaker’’ за 2016-ту годину професору Горану Јовишићу

поставио/ла Karlovacka gimnazija 18.10.2016. 04:06
    Награду додељује ЕУ портал I-Linc (за примену Дигиталне Агенде)  и Telecentar Europe. ''Best Digital Changemaker’’ се додељује  појединцу  који врши промене у свету  окупљањем знања и ресурса, ономе који чини да се та промена догоди укључивањем што је могуће више људи. Награда се додељује ономе који води преусмерава и прилагођава постојеће ИКТ ресурсе за учење и који покреће иницијативу инклузије информационих технологија. Награда препознаје ефикасну подршку младима кроз информатичке обуке (узраста од 14-30 година) које ће им помоћи приликом запошљавања, даљег школовања и  унапређивања предузетништва.

    Горан Јовишић, професор информатике запослен у Карловачкој гимназији из Сремских Карловаца је овогодишњи лауерат ове престижне награде. Осим редовне наставе Горан је председник Удружења професора информатике Србије из Новог Сада. Телецентар је препознао активности овог удружења и професора Јовишића које се реализују у неколико Европских држава. Програм ''Примена слободног софтвера у образовању'' чији је аутор Горан Јовишић се реализује у Србији, Бугарској, БИХ, Шведској, Русији и у појединим школама у Нигерији. Осим овога један од важних критеријума за доделу награде је богата биографија и награде које је добио у претходном периоду као што је награда ''Најбољи едукатори Србије 2015'', пројекти у циљу промоције науке и др.

    Награда je додељeнa на годишњој конференцији TEACH16 која је одржана у Белгијском граду Гент од 6. до 8. октобра 2016 године. Конференцију је отворио Потпредседник Владе Белгије Alexander De Croo који је уједно и Министар телекомуникација (Дигитална Агенда) у Влади Белгије. На отварању су присуствовали многи званичници ЕУ: Родриго Балестер, Ева Паско, и др. Конференција је била посвећена развијању дигиталних вештина, побољшавању запошљавања незапослених кроз ИТ обуке, новим технологијама, кампањама које спроводи ЕУ Дигитална Агенда и др. Осим пленарних предавања организован је низ радионица на којима су представљена најбоља искуства држава које јесу и оних које нису чланице ЕУ. 

    Свечана церемонија доделе награда је одржана у свечаној сали градске куће у граду Гент, где су осим награде ''Best Digital Changemaker’’ додељене још три награде у категоријама Best E-Facilitator, Best Multi-Stakeholder Partnership и Best Practice.

    Част и задовољство је бити у друштву најбољих из Европе и репрезентовати своју државу Србију која и те како има шта да покаже у области ИТ образовања.


Comments