ДОБИТНИК НИН-ОВЕ НАГРАДЕ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.12.2017. 04:09
Дана, 11.12.2017. године, гост Карловачке гимназије је био један од најзначајнијих домаћих писаца, Александар Гаталица.

 

У Спомен-библиотеци Карловачке гимназије су се окупили љубитељи писане речи: ученици Гимназије, професори и гости.

 

Писца је поздравио директор Гимназије, Радован Ковачевић, а разговор су водили ученици III2: Невена Терзић, Ања Димитров и Миона Блажевић. Одломак из ”Великог рата” је прочитао ученик III3, Момчило Росић. Догађај је организовала професорка Љиљана Малетин Војводић, за промоцију на социјалним мрежама је била задужена професорка Мерима Аранитовић, као и за фотографију, заједно са ученицом III3, Софијом Дамњановић.

 

Ученици су од писца могли сазнати на који је начин креирао галерију ликова у Великом рату, да ли је његово интересовање и познавање старогрчког језика утицало на форму наведеног романа, на који је начин историјске ликове инкорпорирао у роман, зашто је одлучио да у роман унесе елементе фантастике, колико је НИН-ова награда допринела читаности његовог дела, а разговарало се и о утицају социјалних мрежа на књижевност, школској лектири, курсевима креативног писања, музици…

 

Сусрет са писцем је уприличен као наставак вишегодишњих, традиционалних књижевних сусрета под називом: Добитници НИН-ове награде у Карловачкој гимназији, које је осмислила проф. књижевности Љиљана Малетин Војводић. До сада су гости Гимназије били: Слободан Тишма, Драган Великић и Ивана Димић, као и раније, у оквиру новосадског Међународног фестивала прозе, Милорад Павић и Владимир Пиштало.

 

Захваљујемо се присутним ђацима и професорима на предлогу за избор писца и на свим креативним питањима које су поставили угледном госту.


Comments