Untitled‎ > ‎

CICEROCONCORDIA IN SERBIA 2016

поставио/ла Karlovacka gimnazija 07.04.2016. 10:28   [ ажурирано 13.04.2016. 23:38 ]

У Карловачкој гимназији је у суботу, 2. априла 2016. године по пети пут одржано Међународно такмичење у познавању културе античког наслеђа. Овог пута тема Цицероконкордије, знамените у целој Европи и познате на свим континентима, била је „Палмира и Зенобија”. Такмичење је имало два дела: тест културне историје и превод текста са латинског језика. Тест културне историје исти је за све учеснике и преводи се на све језике земаља учесница.

Присуство и учешће педесеторо ученика из Гимназије Врњачка Бања, Гимназије „Стеван Пузић” из Руме, Филолошке, Треће, Tринаесте београдске гимназије, као и Немачке школе Београд и свакако многих ђака Карловачке гимназије изнова је ову величанствену манифестацију учинило посебно лепом. Након свечаног отварања учесници такмичења су путем видео-конференције имали прилику да комуницирају са такмичарима из Шпаније, Аустралије и Италије дајући тиме значај слоге и јединства Европе и читавог света, што представља један од првих и основних циљева овог светског такмичења под патронатом Унеска.

Манифестацију је отворио бивши карловачки ђак, учесник прве Цицероконкордије, Милан Инић, познатији као Јасерштајн, а све присутне је на српском, немачком и латинском језику поздравила професорка класичних језика Јелена Рудовић. Такмичење је и овај пут организовала Бојана Буторац, професорка класичних језика

Фото: Сандра Урбан, проф.


Comments