Најновији догађајиДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.12.2017. 04:21


ДОБИТНИК НИН-ОВЕ НАГРАДЕ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.12.2017. 04:09

Дана, 11.12.2017. године, гост Карловачке гимназије је био један од најзначајнијих домаћих писаца, Александар Гаталица.

 

У Спомен-библиотеци Карловачке гимназије су се окупили љубитељи писане речи: ученици Гимназије, професори и гости.

 

Писца је поздравио директор Гимназије, Радован Ковачевић, а разговор су водили ученици III2: Невена Терзић, Ања Димитров и Миона Блажевић. Одломак из ”Великог рата” је прочитао ученик III3, Момчило Росић. Догађај је организовала професорка Љиљана Малетин Војводић, за промоцију на социјалним мрежама је била задужена професорка Мерима Аранитовић, као и за фотографију, заједно са ученицом III3, Софијом Дамњановић.

 

Ученици су од писца могли сазнати на који је начин креирао галерију ликова у Великом рату, да ли је његово интересовање и познавање старогрчког језика утицало на форму наведеног романа, на који је начин историјске ликове инкорпорирао у роман, зашто је одлучио да у роман унесе елементе фантастике, колико је НИН-ова награда допринела читаности његовог дела, а разговарало се и о утицају социјалних мрежа на књижевност, школској лектири, курсевима креативног писања, музици…

 

Сусрет са писцем је уприличен као наставак вишегодишњих, традиционалних књижевних сусрета под називом: Добитници НИН-ове награде у Карловачкој гимназији, које је осмислила проф. књижевности Љиљана Малетин Војводић. До сада су гости Гимназије били: Слободан Тишма, Драган Великић и Ивана Димић, као и раније, у оквиру новосадског Међународног фестивала прозе, Милорад Павић и Владимир Пиштало.

 

Захваљујемо се присутним ђацима и професорима на предлогу за избор писца и на свим креативним питањима које су поставили угледном госту.


ПОСЕТА ГРУПЕ ПРОФЕСОРА ИЗ БЕЧА

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.12.2017. 04:04

Крајем октобра нашу Гимназију је, у пратњи саветника и координатора за немачки језик у Заводу за унапређивање образовања и васпитања Александре Беговић, посетила група од петнаест професора из Беча.

Група професора и професорки средњих школа и гимназија сваке године обилази школе у европским градовима са циљем да се упозна са начином рада, наставним плановима, школским и ваншколским активностима који су у вези са учењем немачког језика, и да упореди школске системе унутар европских држава. 
Циљ ових посета је упознавање, повезивање и проналажење школа-партнера са којима би се остварила размена ученика, сарадња на заједничким пројектима и пре свега подстакло учење немачког језика.  
Госте из Немачке су у Карловцима дочекали: професорке немачког језика Дубравка Секулић и Драгана Кошарчић, лектор за немачки језик Andreas Fleischmann, као и професорка класичних језика Јелена Рудовић.
Позоришна група, коју чине ученици II2 и II3 одељења, извела је у Свечаној сали Гимназије представу Пепељуга у дискотеци (Aschenputtel in der Disco) на немачком језику, а наша ученица-водич из IV6, Даница Паповић, гостима је причала o историјату Гимназије и стрпљиво одговарала на њихова многобројна питања. Гости су били одушевљени постигнућима и залагањима наших ученика у области познавања немачког језика и културе. Уследио је разговор са професорима-домаћинима у Спомен-библиотеци, затим кратка посета часу немачког језика у II6 одељењу и на крају обилазак знаменитости Сремских Карловаца уз пратњу водича Милице Тошић из III3 одељења.   
Инспирисани овом значајном посетом и укусом Mozartkugeln, домаћини су почели да осмишљавају програм сарадње и размене са гимназијама из аустријске престонице. Идеја је да се немачки и латински језик ставе у савремени позоришни контекст и тај начин повежу сличности нашег и аустријског гимназијског система, нудећи ученицима могућност креативног, практичног учења.            
Драгана Кошарчић

KЊИЖЕВНИ СУСРЕТ СА АЛЕКСАНДРОМ ГАТАЛИЦОМ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 08.12.2017. 01:32

Са задовољством Вас обавештавамо да ће дана, 11.12.2017. године, гост Карловачке гимназије бити писац, Александар Гаталица.

 

Реч је о наставку традиционалних књижевних сусрета под називом: Добитници НИН-ове награде у Карловачкој гимназији.

До сада су наши гости били: Слободан Тишма, Драган Великић и Ивана Димић, као и, у оквиру новосадског Међународног фестивала прозе, Милорад Павић и Владимир Пиштало.

 

Сусрет ће се одржати у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије у 12:30 сати.

 

Разговор ће модерирати ученици трећег разреда: Невена Терзић, Ања Димитров и Миона Блажевић. Одломак из дела чита ученик Момчило Росић, а догађај је осмислила проф. књижевности Љиљана Малетин Војводић.

 

Улаз је слободан и сви љубитељи писане речи су добродошли.

 

Међународно онлајн такмичење Best in English

поставио/ла Karlovacka gimnazija 06.12.2017. 03:18

Ученици Карловачке гимназије учествовали су на међународном онлајн такмичењу под називом Best in English у организацији Чешке Републике. Резултати се очекују половином децембра. Да подсетимо, на прошлогодишњем такмичењу Карловачка гимназија имала је најбољи резултат од свих школа у Србији.


Светски дан борбе против сиде

поставио/ла Karlovacka gimnazija 05.12.2017. 08:33

У Карловачкој гимназији је 28.11.2017. одржана вршњачка едукација поводом Светског дана борбе против сиде.

Омладина ЈАЗАС-а је ученике друге године упознала са начинима преношења, начином лечења и заштите.
Сида је полно преносива болест која представља последњи стадијум инфекције а карактерише је прогресивно слабљење имуног система.Тренутно у Србији са ХИВ вирусом живи 2369 људи. Према подацима Института за јавно здравље од почетка године у Србији је регистровано 105 особа које су инфициране овим вирусом.
Душица Бегојев, професорица биологије.


Предавање о штетности пушења

поставио/ла Karlovacka gimnazija 29.11.2017. 13:46

У Карловачкој гимназији је 15.11.2017. др Дејан Јовановић одржао је предавање "Пушење и рак плућа".

Новембар је месец борбе против болести зависности. У овом периоду године важно је подићи свест младих о штетности и последицама пушења.

Ученици II разреда сазнали су да пушење ствара зависност, тровање и појаву хроничних и малигних обољења. Добили су савете како да се одвикну од цигарета које су велики непријатељ здравља.

Душица Бегојев
 

Карловачка гимназија на "Пословном изазову"

поставио/ла Karlovacka gimnazija 29.11.2017. 13:22

У среду, 22.11.2017. године три ученице Карловачке гимназије учествовале су на 9. регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама "Пословни изазов". Такмичење је одржано на Рибарском острву.

Ово такмичење је специфично јер представници академског бизнис сектора постављају пред тимове ученика "изазов" који представља неки од њихових реалних пословних проблема.

Тихови су уз помоћ пословних волонтера осмишљавали решење проблема и своју бизнис идеју су потом представљали стручном жирију.

Представнице наше гимназије биле су:Николина Јовишић, Милица Мостарац и Лаура Ромић. Учешће на такмичењима која нису директно повезана с језицима изазов је и за ученике и професоре.

Честитамо им на достојном репрезентовању Карловачке гимназије.

Професори ментори: Горан Јовишић и Мерима Аранитовић

Значај и историјска вредност хербаријума Андреja Волнoга

поставио/ла Karlovacka gimnazija 24.11.2017. 05:54

Карловачка гимназија је носилац пројекта „Herbarium Wolnyanum – 220 година дуг
процес од стварања до дигиталног записа“ који финансира Министарство културе и
информисања.Пројекат се реализујe у оквиру програма дигитализације културног
наслеђа.
Пројекат дигитализације Волнијевог хербаријума посебно је значајан за Карловачку
гимназију. Збирка је изузетно вредна и представља оригинално наставно средство. Као
историјско и културно богатство наше земље под посебним је режимом заштите. Након
150 година Волнијев хербаријум биће представљен јавности, а уникатна збирка биљака
дигитализована и доступна заинтересованима – као значајно средство за истраживање али
и дивљење.
У Свечаној сали Карловачке гимназије, 16.10.2017.године,уприличено је предавање о
Андреји Волном, чувеном директору и професору. Том приликом су ученици гимназије
могли да се упознају са његовим радом и вредном збирком коју поседујемо.
Предавање су одржали професор историје, Дејан Ђурђев и Милице Рат, биолог, са ПМФ-
Департмана за биологију и екологију, који су говорили о пројекту којим се веома
поносимо.

                                                                         Тамара Шандоров, професорка биологије


КАРЛОВАЧКА ГИМНАЗИЈА НА ДАНИМА ИВЕ АНДРИЋА У ФИЛОЛОШКОЈ ГИМНАЗИЈИ У БЕОГРАДУ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 20.11.2017. 03:25   [ ажурирано 20.11.2017. 03:32 ]

Поводом обележавања 125 година од рођења Иве Андрића, од 15. до 17. новембра, Филолошка гимназија организoвала је манифестацију Дани Иве Андрићa.

У склопу ове манифестације отворена је изложба Лица Иве Андрића, на којој су изложени ликовни радови ученика Филолошке гимназије, рађени по мотивима из Андрићевих дела.  


У среду и четвртак, у Руском дому, одржана је смотра средњошколских позоришта Игре на сунчаној страни. Представе су извеле трупе из Ваљева, Сремских Карловаца, Сомбора, Бањалуке и Београда. Карловачка гимназија извела је представу Моја Милица, она ми је била све. Филип Кузмановић глумио је писца Иву Андрића, Јован Васиљевић – фратра и Ненада Јовановића, Милица Драгомировић играла је Милицу Бабић, Исидора Вуковић – бака Зорку, Марија Цвитановић- Јованку, Миличину другарицу, а Андреј Цвејанов потрудио се да нам дочара лик Станислава Винавера. Ученике је припремила Маја Стокин, професорица књижевности. Подршку глумцима пружили су ученици I-6 и I-2 разреда, Светлана Јосимов, професорица енглеског, Јелена Марјановић, професорица књижевности и Радован Ковачевић, директор Карловачке гимназије.


Петак, 17. новембар био је предвиђен  за округли сто под називом Час о Иви Андрићу, на коме су говорили стручњаци из области језика и књижевности. Циљ округлог стола био је да се поводом обележавања 125 година од рођења највећег српског прозног писца, понуде нове могућности разумевања његовог књижевног дела са књижевнонаучног, лингвистичког и методичког становишта, а у контексту историјских, културолошких и педагошких промена које су донеле последње деценије. Карловачку гимназију представљала је Маја Стокин, професорица књижевности.

Захваљујемо се љубазним домаћинима из Филолошке гимназије на одличној организацији и дивној прилици за дружење.


1-10 of 129