Догађања

Ученици Карловачке гимназије учествовали на 40-том Фрушкогорском маратону

поставио/ла Karlovacka gimnazija

    Ученици Карловачке гимназије учествовали су 22. априла 2017. године на јубиларном 40-том Фрушкогорском маратону. Групу од 35 мотивисаних ученика припремио је и водио професор физичке културе Радован Ковачевић.


11. конкурс за најбољу кратку причу из области научне и епске фантастике

поставио/ла Karlovacka gimnazija 20.04.2017. 04:31   [ ажурирано 21.04.2017. 03:53 ]Карловачка гимназија, Фонд „Филип Француски” из Сремских Карловаца и Издавачка кућа „Весели четвртак” из Београда

 

расписују

 

11.  К  О  Н  К  У  Р  С

 

за најбољу кратку причу из области научне и епске фантастике

 

на ту

 

E, ТУ ЈЕ КВАКА

 

Приче послати до 25. маја 2017. на адресу:

 

Карловачка гимназија

(за Фонд „Филип Француски”)

Трг Бранка Радичевића 2

21205 Сремски Карловци

 

 

Све приспеле радове прегледаће стручни жири и доделити 1, 2. и 3. награду.

Награде се састоје од диплома и комплета књига и стрипова у издању „Веселог четвртка” и Карловачке гимназије.

 

Пропозиције

  1. Право учешћа имају ученици/е гимназија и средњих школа у Србији.
  2. Аутори/ке могу да конкуришу са jеднoм својом причом.
  3. Текст приче куцати словима величине 12 pt у фонту Times New Roman (ћирилица или латиница), обима до две (2) куцане стране.
  4. Причу је неопходно потписати шифром, а име аутора са подацима о разреду,

школи и месту, као и број мобилног телефона, прилажу се у посебну, запечаћену коверту. (Упутство: Причу потписати шифром. Исту шифру написати на малу коверту, у њу ставити папир са исписаним подацима аутора па коверту залепити и заједно је са текстом приче, ставити у већу коверту на коју треба написати горенаведену адресу.)

Приче које не буду правилно шифроване неће се узети у обзир.

 

Желимо вам много лепих прича и успех на конкурсу!Пројекат "Будућност за 5"

поставио/ла Karlovacka gimnazija 11.04.2017. 03:30

    У сарадњи са Центром Е8, организацијом из Београда која је усмерена на рад са младима широм Србије, 10. априла 2017. године, у Карловачкој гимназији, реализован је пројекат Будућност за 5. Пројекат је подржало Министарство за омладину и спорт Републике Србије, као и Унија средњошколаца Србије. Радионице су организоване као одговор на велику стопу незапослености младих. У одељењу III3 одржане су радионице са три тематске целине:  

1. Писање личне биографије (Како на најбољи начин представити себе),
2. Употреба Линкедин друштвене мреже (мрежа је од велике важности за тржиште рада),
3. Како се најбоље припремити за први разговор код послодавца.
Поред ученика, радионицама су присуствовале и професорице Биљана Летић, Наташа Самарџић, одељењски старешина, као и Леа Хрубења IV1, председница ученичког парламента.

мр Љиљана Пижурица, школски педагог

Квиз "Шта знаш о здрављу"

поставио/ла Karlovacka gimnazija 03.04.2017. 04:44

    21. марта 2017. године у Карловачкој гимназији, у сарадњи са Црвеним крстом из Сремских Карловаца, одржан је квиз "Шта знаш о здрављу". I место освојила је Николина Јовишић III6, II место деле Даница Паповић III6 и Тамара Коњевић III5, III место освојила је Перак Ксенија III5. Николина Јовишић представљаће Карловачку гимназију на следећем нивоу такмичења заједно са другим школама из Србије. Питања за квиз припремале су Тамара Шандоров и Душица Бегојев, професорице биологије. 

Обележен Светски дан шума - 21. март

поставио/ла Karlovacka gimnazija 31.03.2017. 05:09

    У жељи да се промовише и подстакне рециклажа старог папира и ове године, током манифестације"Новосадско пролеће", удружење "Инжињери заштите животне средине" организовали су акцију замене старог папира за саднице цвећа и дрвећа.

    Овогодишњој акцији придружили су се и ученици Карловачке гимназије, а резултат  сарадње је  садница крушке, засађена у школском дворишту, чиме је обележен Светски дан шума, 21. март. То је само једна од низа активности којима се баве ученици Карловачке гимназије у оквиру реализације пројекта Еко-школа.

    Ова садња значи да постоје млади људи свесни неопходности очувања животне средине, способни да спроведу акције вредне помена, са идејом да се остави нешто што ће трајати, расти и красити нашу школу.

проф. Душица Бегојев  и Тамара Шандоров
”Београђанке” у Сремским Карловцима Игор Маројевић гостовао у најстаријој српској гимназији

поставио/ла Karlovacka gimnazija 31.03.2017. 05:00

    Дана 29.03.2017. године у 13 часова, гост Карловачке гимназије био је књижевник Игор Маројевић.

    У препуној Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, након поздравне речи директора Милана Ђуришића, отпочео је књижевни сусрет који су модерирале ученице: Ања Десница, Милица Драгомировић и Тамара Фодор.


    Игор Маројевић је после уводних напомена у вези са његовим стваралаштвом, прочитао одломак из приче ”Унутра”, а потом је одговарао на питања ученика-модератора у вези са поетиком наведене приче. Питања су се односила на употребу урбане лексике и интернет терминологије у тексту, проблем двоструког егзила јунакиње (из Србије у Немачку, из офлајн живота у онлајн), на појам приповетке као приповедног жанра, рецепцију ”Београђанки” уопште  и др.


    Игор Маројевић је открио да ли су постојали прототипови за јунакиње ”Београђанки” и на који је све начин улазио у карактер и психу својих јунакиња те ко су његови повлашћени читаоци који се са текстом сусретну још док је у рукопису, колики утицај музика има у његовом животу и његовој прози, а одговарао је и на питања из публике: ученике је занимало које је књиге читао када је био у њиховим годинама, колико је сам активан на социјалним мрежама, да ли се на исти начин односи према литератури као писац и као уредник и слично.


    Промоција је трајала сат времена да би се разговор о савременој српској прози наставио и након званичног дела промоције.


    Сусрет са Игором Маројевићем је наставак вишегодишњих, традиционалних ”Разговора са савременим српским писцима”
током којих се ученици Гимназије сусрећу са најквалитетнијим домаћим писцима, чији је концепт осмислила професорка књижевности, Љиљана Малетин Војводић. Тако је након Милорада Павића, Слободана Тишме, Светислава Басаре, Драгана Великића, Срђана Тешина у Гимназији гостовао и Игор Маројевић

    Организаторка догађаја и сарадник у пројекту и овога пута је била професорка српског језика, Мерима Аранитовић, која је осмислила концепт ”Дана Бранка Радичевића”, у оквиру којег су ”Разговори са писцима” и настали.


    25. априла нас очекује сусрет на истом месту, где ће гост Гимназије бити овогодишња добитница нин-ове награде, Ивана Димић.

    http://www.laguna.rs/v5398_vest_igor_marojevic_u_najstarijoj_srpskoj_gimnaziji_laguna.html

 

Текст: Љиљана Малетин Војводић  

Фотографије: Софија Дамњановић и Мерима Аранитовић

Онлајн недеља

поставио/ла Karlovacka gimnazija 27.03.2017. 05:26

    Карловачка гимназије и ове године учествије као један од партнера у међународној манифестацији ''Онлајн недеља'' коју организује Телецентар Европе.
    Активности у нашој школи ће реализовати актив наставник аинформатике и математике.
Молимо вас пријавите се, региструјте се на сајту getonlineweek.eu тако што ћете отворити слику испод.

GOW17-prijava

Филолошки сусрети у Kарловачкој гимназији

поставио/ла Karlovacka gimnazija 22.03.2017. 06:07   [ ажурирано 22.03.2017. 06:47 ]

    16. и 17. марта 2017. године у Карловачкој гимназији одржани су Филолошки сусрети на којима су учествовали ученици и професори три Филолошке гимназије: Филолошке гимназије из Београда, Ваљевске и Карловачке гимназије. Ученици и професори Карловачке гимназије угостили су петнаесторо ученика , четири професора и директора Ваљевске гимназије, др Војислава Андрића, као и три професора Филолошке гимназије из Београда, њиховог директора др Душка Бабића и књижевника Драгана Лакићевића.

    У четвртак, 16. марта, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, представљен је Портрет писца Драгана Лакићевића. О овом српском песнику, приповедачу, романсијеру, тумачу и приређивачу књижевности, говорили су др Душко Бабић, књижевник и директор Филолошке гимназије у Београду и др Александра Жежељ Коцић, књижевна критичарка и професорица енглеског језика у Филолошкој гимназији у Београду. Са гостима и публиком разговор је водила Лела Росић, професорица књижевности у Филолошкој гимназији у Београду. Стихове Драгана Лакићевића говорили су Вук Огњеновић и Јелена Лончар, ученици Ваљевске гимназије, и Јован Васиљевић и Филип Кузмановић, ученици Карловачке гимназије.

    У наставку је одржан Округли сто на тему СТВАРАЛАШТВО ДРАГАНА ЛАКИЋЕВИЋА у оквиру којег су, ученици и професори ове три гимназије изнели своје утиске о песмама, приповеткама и романима овог писца. Модератор је била др Маја Рогач, професорица реторике и беседништва у Карловачкој гимназији. Учесници овог Округлог стола били су:

1.     Немања Грујичић, Ваљевска гимназија, О књизи Сабор погинулих

2.     Анђелка Панић, Ваљевска гимназија, О  роману Студенград

3.     Јелена Лончар, Ваљевска гимназија, О приповеци Слатка је музика

4.     мр Милена Милисављевић, професор Ваљевске гимназије , О Лакићевићевом тексту Камен исказа

5.     мр Гордана Мутић, професор у Карловачкој гимназији , О језику у поезији Драгана Лакићевића

6.     др Јована Реба, професор у Карловачкој гимназији, О књизи Сабор погинулих

7.     Катарина Цветковић,  Карловачка гимназија, О књизи Сабор погинулих

8.     Луција Данилов, Филолошка гимназија, О приповеци Слатка је музика

9.     Јана Петровић, Филолошка гимназија, О поезији Драгана Лакићевића

10.          Тамара Чукановић, Филолошка гимназија , О роману Студенград

11.          Милица Вујовић и Мирјана Ђурић,  Ваљевска гимназија, Замишљени монолог Драгана Лакићевића

12.          Софија Ристић, Карловачка гимназија, О приповеткама Драгана Лакићевића

13.          Леа Станковић, Карловачка гимназија, О роману Љубавна прича

14.          Александра Ерцег, Карловачка гимназија, Мотив снега у поезији Драгана Лакићевића

15.          Сара Бабић, Карловачка гимназија, О поезији Драгана Лакићевића

16.          Бојана Пјевалица, Карловачка гимназија, Вук као симбол у поезији Драгана Лакићевића

17.          Анастасија Бијелић, Карловачка гимназија, О поезији Драгана Лакићевића

    Након Округлог стола, гости су имали прилику да се прошетају Сремским Карловцима и упознају са најзначајнијим знаменитостима овог места.

    Истог дана, у 17.00 часова у Свечаној сали Карловачке гимназије ученици Ваљевске гимназије извели су представу „Јазавац пред судом” у режији Милана Поповића, професора Ваљевске гимназије. Млади, лепи и изнад свега талентовани глумци одушевили су публику.

    У петак, 17. марта у 11.00 часова дружење је настављено са новом темом, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије. Организован је Округли сто под називом ПОЕЗИЈА И САВРЕМЕНИ СВЕТ. Модератор је овога пута био др Душко Бабић, књижевник и директор Филолошке гимназије у Београду. На почетку дружења учесницима и публици обратио се и Милан Ђуришић, в.д. директора у Карловачкој гимназији. Он је изговорио стихове једне своје песме на енглеском језику и рекао нешто о свом доживљају поезије и њеном месту у савременом свету. Остали учесници Округлог стола били су:

1. Драган Лакићевић, књижевник, Савремена поезија и несавремени свет

2. мр Милена Милисављевић,  Ваљевска гимназија, Повлашћено место сусрета (Кроз Летопис Матице српске, јул–август 2016)

3.  др Јелена Ратков Квочка,  Карловачка гимназија, Поезија – револуција – позориште, Стерија – Киш

4. Вера Ваш,  Ваљевска гимназија, О неким теоријама савремене поезије

5. др Александра Жежељ Коцић, Филолошка гимназија, Поезија и савремени свет: сукоб или заједништво

6. Немања Грујичић, ученик Ваљевске гимназије,  О генерацији песника после 1996. године

7.  Јана Петровић, ученица Филолошке гимназије,  Папир све трпи

8. др Душко Бабић, Филолошка гимназија, Савремена поезија – убрзање у празно

9. др Андреа Ратковић, Центар за афирмацију слободне мисли, Сремски Карловци, Херменеутика поетичких пракси из перспективе медијским утицајима  прожетог савременог света

10. Сандра Урбан, Карловачка гимназија,  Неколико примера екфразе у поезији Ота Хорвата

11. Анђелка Панић, ученица Ваљевске гимназије, Поезија као чистилиште

12. Лела Росић, Филолошка гимназија, Неколико опаски о читаности савремене поезије

13. Анастасија Бијелић, ученица Карловачке гимназије, Феномен Алена Гинзберга

14. др Маја Стокин, Карловачка гимназија, Поезија – со живота

    Планирано је да радови свих учесника буду објављени у електронском зборнику, а и у штампаној верзији. Захваљујући дивним гостима, Филолошки сусрети су прошли у пријатној радној атмосфери и у дивном дружењу.

    Постере и памфлете за овај догађај дизајнирао је Милан Лазић, ученик четвртог разреда Карловачке гимназије. Сусрете су фотографисали Никола Лакатош, Маша Вујиновић и  Aнђела Сташевић, ученици Карловачке гимназије. Филолошке сусрете организовала  је др Маја Стокин.

    Хвала свима у Карловачкој гимназији који су допринели да се овај догађај уприличи, посебно колегиницама из Стручног већа за књижевност и Милану Ђуришићу, в. д. директора.

Маја Стокин, професорица књижевностиГимназија у програму рециклаже отпада

поставио/ла Karlovacka gimnazija 21.03.2017. 05:11   [ ажурирано 22.03.2017. 06:50 ]

    У оквиру програма Еко-школе, ученици друге и треће године Карловачке гимназије имали су почетком  марта прилику да се ближе упознају са појмовима рециклаже, сакупљања отпада и ефектом стаклене баште. Предавање на тему “Рециклажа отпада и климатске промене“ одржале су Кристина Цвејанов, менаџерка екстерне комуникације Greentech DOO,професорица биологије Тамара Шандоров и координаторка Еко-школе, Луција Пена. Са жељом да се промовише друштвено одговорно понашање, а у циљу очувања животне средине, фирма Greentech DOO је поклонила школи контејнер за одлагање Пет амбалаже, који је постављен у школском дворишту.

    Будући да је проблем одлагања отпада један од највећих еколошких проблема данашњице,  Карловачка гимназија  укључила се у програм рециклаже, како би се ученици образовали у еколошки одговорне грађане. Овај програм омогућује да се ученици  и у пракси примене стечена знања о еколошким темама и  економским ефектима правилног управљања отпадом.

                                                                                                                  Тамара Шандоров, проф. биологије

Нови "Бранко" Бранку у част

поставио/ла Karlovacka gimnazija 16.03.2017. 07:16   [ ажурирано 17.03.2017. 06:54 ]

    Из штампе је, 15. марта 2017, изашао 107. број часописа "Бранко". Тим поводом одржан је састанак уредништва, на челу са професором Срђаном Дамњановићем, који је уједно и отворио окупљање.

    Говорећи о часопису прво се осврнуо да насловну страну коју је дизајнирао Милан Лазић, ученик четвртог разреда наше гимназије. Пролазећи кроз цео број споменути су радови Бојане Пјевалице "Дисконектован", Софије Ристић која је написала текст "Шопенхауер данас", песме Анастасије Бијелић, као и прича посвећена Стефану Ердоглију чија је лична библиотеку поклоњена Карловачкој гимназији.

    На последњој страни налази се занимљив текст "Историјат псовки" Тамаре Кострешевић, ученице треће године.

    Након увода професора Срђана, скупу су се обратиле Ања Десница и Ана-Марија Коцај и говориле су о својим текстовима.

    Важно је напоменути да су професори гимназије све ангажованији поводом писања за часопис те је у овом броју изашло и неколико текстова попут текста о изложби књига у Спомен-библиотеци Дејана Ђурђева, "Карловачки ђаци у школском програму РТС-а" професорице Љиљане Малетин Војводић и још многи.

    Ученица Оља Петровић, одржала је мини концерт свирајући на гитари и флаути.

    На крају је о поезији говорила Анастасија Бијелић.

    Наредни број "Бранка" посвећен је матурантима, а темат броја биће субкултура у Карловачкој гимназији – те овим путем позивамо све професоре и ученике да нам приложе радове.

Маша Вујновић
1-10 of 318