Најновији догађајиеТwinning пројекти представљени на конференцији у Турској

поставио/ла Karlovacka gimnazija 19.02.2018. 00:22   [ ажурирано 19.02.2018. 00:22 ]

Наши еТwinning пројекти ТЕSLA и 21st century: Web2tools представљени су на националној конференцији у Анталији, Турска. У оба пројекта смо били главни координатори и оснивачи заједно са школама из Турске.

Пројекат ТESLA је посвећен нашем највећем научнику Николи Тесли примењујући најновије информатичке програме попут израде холограма, презентација итд. Пројекат ТESLA је укупно освојио 16 европских ознака квалитета тј. 16 награда за школе широм Европе.

Пројекат 21st century:Web2tools изучавао је савремене информационе технологије и примену у модерном наставном процесу. Пројекат је укупно освојио 7 европских ознака квалитета тј. 7 награда за школе широм Европе.

Захваљујем се разредима II1, II2, II3 и II4 на великом труду и залагању.

проф. математике и информатике Бранка Ранисављевић

еТwinning пројекат "Heal the world" - пример најбољег пројекта у Европи

поставио/ла Karlovacka gimnazija 19.02.2018. 00:14

Наш еТwinning пројекат "Heal the world" представљен је на главној европској еТwinning конференцији на Малти као један од најбољих и најквалитетнијих пројеката у Европи.

"Heal the world" је једини и први пројекат из Србије који је приказан на главној европској конференцији. У пројекту су учествовали ученици III4 и IV6 разреда које посебно похваљујем.

Мото пројекта "Heal the world" је да будемо бољи људи и да изградимо бољи свет...

проф. математике и информатике Бранка Ранисављевић


“БРАНКО” освојио Трећу Републичку награду

поставио/ла Karlovacka gimnazija 19.02.2018. 00:07

Друштво за српски језик и књижевност и Министарство просвете и науке Републике Србије доделили су, 9.02.2018., трећу награду часопису Карловачке гимназије. Главни и одговорни уредник Бранка је Др Срђан Дамјановић. А редакцију чине: Јелена Маријановић, Мерима Аранитовић, Љиљана Малетин Војводић, Дејан Ђурђев, Ивана Шијачки, Милан Ђуришић, Александра Франциска Бос, Теодора Болдижар, Маријана Марковић, Петар Николић, Јованка Радмиловић, Милица Николић, Маја Стокин.


Евpопске награде за eTwinning пројекте

поставио/ла Karlovacka gimnazija 12.02.2018. 23:36

У току ове школске године Карловачка гимназија је освојила 9 значајних награда за међународне eTwinning пројекте ; 3 ученичке награде, 3 националне награде и 3 европске награде. Пројекти су Back to nature - посвећен очувању природе, TESLA - посвећен нашем највећем научнику Николи Тесли, 21thcentury: Web2tools - oбухватао најсавременије инфорамтичке алате. Наша школа је главни координатор свих пројеката заједно са школама из Турске и Украјине, такође се похваљују ученици других и трећих разреда због изузетног доприноса у раду на пројектима. Ментор пројеката је професорица Бранка Ранисављевић.


ПРВА РЕПУБЛИЧКА НАГРАДА ЛИТЕРАРНОЈ СЕКЦИЈИ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 09.02.2018. 00:51   [ ажурирано 09.02.2018. 00:54 ]

У четвртак, 8. фебруара 2018, у оквиру Републичког зимског семинара у Сали хероја на Филолошком факултету Универзитета у Београду, литерарној секцији Карловачке гимназије и професорици књижевности Маји Стокин уручене су дипломе за освојено 1. место на Републичком такмичењу литерарних секција основних и средњих школа.


YFU ПРОГРАМ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 08.02.2018. 05:05

Данас су у нашој школи били представници YFU програма међународне размене ученика.
Директор YFU за Србију, Предраг Ђоловић упознао је наше ученике са програмима размене, земљама сарадницима, стипендијама, волонтерским програмима. 
О својим искуствима са размене причала нам је ученица из Аргентине која је ове године на размени у Србији, као и волонтерке YFU-а које су провеле годину дана у Аргентини и Немачкој. 
YFU нуди избор од преко 50 земаља а ученике награђује извесним бројем парцијалних стипендија сваке године.
Уколико сте заинтересовани за одлазак на размену или желите да постанете домаћин неком од страних ученика можете потражити информације на следећем линку:

Програм размене у Токију

поставио/ла Karlovacka gimnazija 05.02.2018. 23:51   [ ажурирано 06.02.2018. 23:58 ]

Професорка књижевности, Љиљана Малетин Војводић је почетком 2018. године представљала Нови Сад у програму размене „Кизуна“. Овај програм омогућује новосадским уметницима и културним радницима да студијски бораве у Јапану. Реализатори „Кизуна“ програма су Фондација „Нови Сад 2021“ и организација „ЕУ–Јапан Фест“ из Токија. Импресије након пута објавила је, почетком фебруара, у дневним листовима Данас и Дневник.


СВЕТИ САВА ШКОЛСКА СЛАВА

поставио/ла Karlovacka gimnazija 28.01.2018. 01:53
ИЗУЗЕТАН УСПЕХ НА ПОЛАГАЊУ МЕЂУНАРОДНО СЕРТИФИКОВАНОГ ИСПИТА ИЗ КИНЕСКОГ ЈЕЗИКА

поставио/ла Karlovacka gimnazija 28.01.2018. 01:15

Група наших ученика постигла је врхунске резултате на полагању кинеског националног стандардизованог теста којим се одређује ниво знања кинеског језика нематерњих говорника.  По први пут, на полугодишту другог разреда чак 8 ученика положило је трећи ниво ХСК испита (од укупно шест нивоа). До сада су искључиво ученици трећег и четвртог разреда полагали на овом нивоу, што је велики успех за наше вредне ученике. На тај начин, ученици су стекли услов за семестралну или годишњу стипендију у Кини. Наиме, за пролаз на испиту било је довољно 180 поена, а ученици II3  освојили су далеко већи број поена.

Резултати са трећег нивоа ХСК испита гласе:

1. Алекса Шљука 271/300

2. Андреј Ђурковић 251/300

3. Вања Тркуља 251/300

4. Ненад Улемек 242/300

5. Јелисавета Зубац 235/300

6. Александар Голубовић 211/300

7. Теодора Гвозденац 204/300

8. Селена Брадић 193/300

Такође треба нагласити да је 12  ученика из истог одељења стекло и сертификат за знање почетног нивоа (од укупно три: почетни, средњи и виши ниво) на усменом ХСКК испиту из кинеског језика.

Честитамо ученицима II3 разреда и менторки, професорки Маријани Марковић.

Руска чајанка

поставио/ла Karlovacka gimnazija 07.01.2018. 11:12

Један од најполуларнијих напитака у Русији је чај. Шољица чаја попијена у друштву пријатеља уз пријатно ћаскање је традиција која зближава људе, те смо са ученицима четврте године организовали малу руску чајанку. Чај су припремале и разливале наше гошће из Русије, чланице дечије-омладинског студија за анимацију “Чајка-стајка”. Са овим студијом наша школа је протеклих година остварила лепу сарадњу која се реализовала кроз снимање анимираног филма. Овај пут чланице студија су дошле у пријатељску посету и уз шољицу чаја са нашим ученицима провеле време у пријатном разговору.

З.Попов

 

Када смо чули да ће нам на час доћи посетиоци из Санкт Петербурга, били смо одушевљени. Ово је био други пут да нам долазе гости из Русије, а први пут да смо добили прилику да заправо покажемо своје знање руског језика. Међусобно смо се представили али упркос отворености наших гошћи, били смо мало стидљиви те смо првих десетак минута уживали у чају и помало непријатној тишини, коју бисмо повремено разбили питањем.Тишина је, на сву срећу, сасвим спонтано прерасла у необавезан разговор на руском језику, у којем су обе стране изнеле своје мишљење о књижевности, филмовима и чају. Пошто смо разменили књижевне препоруке и критике, поздравили смо се са гошћама, а моменат је овековечен групном фотографијом.

Димитрије Машковић IV5

 

 

У септембру месецу нашу школу посетио је признати режисер анимираних филмова Сергеј Струсовски из Москве у пратњи представника студија за дечију и омладинску анимацију из Новосибирска. Делегација је посетила Карловце у оквиру фестивала руског филма “Бајке детињства”. Гости су присуствовали настави руског језика и упознали ученике са достигнућима руске анимације.

З. Попов
1-10 of 141