Догађања

Текст са конкурса фонда Иван Радоњић "Лето" од Јелене Николић

поставио/ла Karlovacka gimnazija

ЛЕТО

Тог лета, Јарамију се чинило да савана никад није била пространија. Сунце је падало по њему. Ходао је кроз спаљену траву босим ногама, а она га је мило грепкала по већ незнатним ожиљцима.

Под руком је носио грамофон.

Ушао је у колибу и скоро да је узвикнуо поздрав. Но, схватио је да за тим још нема потребе. Стигао је први.

Чинило му се да ваздух унутра мирише исто као пре нешто више од пола века, само са мало трулежи. Док чека, решио је да се позабави кућом.

Ваздух је постајао хладнији. На грамофону је свирао џез.

Тог лета Јарамију су антилопе изгледале никад брже. Неколико пута је пожелео да пође за њима, да удахне целу равницу, али, бојао се, одлутао би далеко и они би могли отићи уверени да он никада није ни свраћао кући. Зато је у сумрак седео на прагу и дељао фигурице од дрвета.

Неколико пута му се учинило да их види како долазе наспрам горућег афричког сунца. Ипак, то се само тугаљиво светло саванског сутона поигравало са његовим чежњивим очима.

На грамофону је свирао џез.

Лето је бивало све топлије, а онда све хладније. Јарамију се учинило да та свежина продире кроз његова прса, но знао је да они увек поштују договор. А овај је био стар нешто више од пола века.

Земља је мирисала много боље него што се сећао и то га је остављало без даха док му је срце убрзано лупало, чини се, у ритму бубњева из прошлости.

Тог лета, у освит двадесетог века, Јарами је био једини који је прешао праг те колибе. Међутим, договорили су се да ће се срести овде и он није превише бринуо. Зато је још дуго седео на прагу са саваном у плућима и пожаром афричког сутона у очима.

А на грамофону је свирао џез.

 

                                                                                                                Јелена Николић

eTwinning пројекат - 21st CENTURY: WEB2 TOOLS

поставио/ла Karlovacka gimnazija

    Карловачка гимназија и школа из Турске основале су eTwinning projekat 21st Century: WEB2 TOOlS у циљу унапређивања наставе информатике. У пројекту је учествовало 14 школа широм Европе. Основни циљ је осавремењивање наставе употребом најновијих технологија. У Пројекту  су коришћени следећи програми за презентације - Kizoa, Prezzi, Slideshare, за онлајн огласне табле - Paddlet, за word clouds - Tagul, за анимацијски део Powtown,Voki,Animish, за мапе ума - Crowdmap, Mindmap, за виртуалну реалност - Aurasma, за дигиталне приче Storybird, Storyjumper, за анкете - Answergarden, Tricider, Surveymonkey. Резултат је електронска књига и сајт који је настао на основу радова који су настали током реализације пројекта. Линк за сајт je http://21centuryweb2tools.weebly.com/ У пројекту су учествовали ученици I-1, I-2, I-3 i I-4 разреда.

проф. математике и информатике Бранка РанисављевићeTwinning пројекат - Math seasons

поставио/ла Karlovacka gimnazija

    Током првог и другог полугодишта одвијао се eTwinning пројекат Math seasons, Карловачка гимназија је , заједно са школом из Украјине, била оснивач и координатор пројекта. Учествовало је 18 школа широм Европе. Пројекат је био подељен у четири дела, који су замишљени као четири годишња доба кроз лупу математике. Учионице су уредјиване у зависности од годишњег доба, а информатички део одвијао се кроз низ презентација, израда лога, разгледница, wordcloudsa, ефеката програма Prizma итд. Основни циљ Пројекта је био мотивисати ученике и приближити им математику на нов и креативан начин. У пројекту су учествовали ученици I-1, I-2, I-3 i I-4, I-5, I-6 и II-3 разреда.

 проф. математике и информатике Бранка Ранисављевић

eTwinning пројекат - T.E.S.L.A

поставио/ла Karlovacka gimnazija

    Карловачка гимназија и школа из Турске су оснивачи и координатори  eTwinning + пројекта T.E.S.L.A, посвећеног научнику Николи Тесли. У овом великом пројекту који се одвијао током првог и другог полугодишта учествовало је 44 школе , већином из Турске. Пројекат T.E.S.L.A (Technology, Education, Science, Life, Applications) је обухватио  употребу Web 2.0 алата у циљу унапређивања наставног процеса, креирања нових инвентивних лекција за ђаке, подизања нивоа употребе информационих технологија у настави. У пројекту су се користили најновији програми  Plickers, Tagul, Kahoot, Quiver, Aurasma, холограми итд. Такође,  наши ученици су осмислили Science corner тј. малу представу и изложбу о најпознатијим научницима - Albertu Ajnštajnu, Mariji Kiri, Николи Тесли. У пројекту су учествовали ученици I-1, I-2, I-3 i I-4 разреда.

 

 проф. математике и информатике Бранка РанисављевићeTwinning пројекат - THE MIRACLES OF THE HERBAL TEA

поставио/ла Karlovacka gimnazija   [ ажурирано ]

    Пројекат The miracles of the herbal tea се одвијао током другог полугодишта текуће школске године. Учествовало је 10 скола из Француске, Хрватске, Пољске, Словачке, Турске, Румуније, Италије и Србије. Пројекат је реализован представљањем разлицитих врста чајева, приказивањем разноликости међу чајевима са различитих простора и из различитих културних миљеа. Конкретна активност- испробавање чајева била је веома пријатна, као и IKT део Пројекта, који се бавио истраживањем интернета, израдом лога, гласањем за најбољи лого и израдом електронске књиге.  Резултат пројекта је књига, издата од стране научне организације TUBITAK 4006 у Турској, у папирном и електронском облику на 74 странице.  У пројекту су учествовали ученици I-4 разреда.

 проф. математике и информатике Бранка Ранисављевић


eTwinning пројекат - Around the world in 80 days

поставио/ла Karlovacka gimnazija   [ ажурирано ]

    Пројекат Around the world in 80 days је обухватио 14 скола из Португала, Шпаније, Грузије, Туниса, Украјине, Молдавије, Турске, Литваније, Грчке, Финске, Словачке, Пољске и Србије. Циљ пројекта је ширење мултикултуралности и упознавање са природним ресурсима држава учесница. Пројекат је трајао 80 дана, као у роману Жила Верна. Реализован је креирањем  онлине огласних табли тј.приказивањем  и разменом  рецепата националних кухиња, представљањем уметничких дела израђених од  песка, креирањем онлајн разгледница, израдом онлајн пузли, представљањем  традиционалних песама, разменом папирних разгледница. У пројекту су учествовали ученици I-1, I-2, I-3 i I-4 разреда.

проф. математике и информатике Бранка Ранисављевић
Награде литерарног конкурса "Иван Радоњић"

поставио/ла Karlovacka gimnazija 29.06.2017. 03:00   [ ажурирано 29.06.2017. 03:56 ]

    На овогодишњи конкурс Карловачке гимназије Фонда "Иван Радоњић" за најбољу кратку причу матураната, стигло је 11 прича. Жири у саставу: Мирослав Радоњић, Радован Ковачевић, Иван Финк, Сандра Урбан, Мирјана Торачки, Косовка Шарац, Татјана Живковић, Олга Кумовић, Пламенка Вулетић, Милан Васић и матурантикиња Маша Вујиновић издвојили су и наградили најбоље приче. Трећу награду освојила је Јелена Николић IV6, другу награду Александра Ђурашиновић IV6, а прву награду матурантикиња Маша Добромиров  IV6 за причу: "Књига".

    Честитамо!

Награђене приче можете прочитати кликом на следеће линкове:
Отворен прозор, Александра Ђурашиновић
Књига, Маша ДобромировНаграде 11. литерарног конкурса „Филип Француски” 2017.

поставио/ла Karlovacka gimnazija 16.06.2017. 13:47   [ ажурирано 22.06.2017. 02:14 ]

    На једанаести по реду конкурс Фонда „Филип Француски” за најбољу кратку причу из области епске и научне фантастике, са темом Е, ТУ ЈЕ КВАКА, ове године стигло је осамнаест прича из једанаест градова Србије: из Сомбора, Чачка, Београда, Ивањице, Инђије, Ваљева, Новог Сада, Зајечара, Панчева, Куршумлије и Сремских Карловаца.

    Чланови жирија су тајним гласањем, 9. јуна 2017, издвојили најбоље приче. 

    ПРВА награда иде причи Е, ТУ ЈЕ КВАКА, која је потписана шифром „Лаура Палмер”, ауторке Ане Вучинић, ученице III1 одељења Гимназије у Чачку.

    ДРУГУ награду жири додељује причи МОЛИ, са шифром  imc”, ауторa Душана Цветковића, ученика III1 одељења Гимназије „Свети Сава” у Београду.

    ТРЕЋЕ место припада причи са насловом ОСВАЈАЊЕ РАЈА, шифра: „МЦР”, ауторке Миле Мијалковић, ученице IV4 одељења Карловачке гимназије из Сремских Карловаца.

    Сви награђени добиће дипломе и комплете књига и стрипова у издању Издавачке куће „Весели четвртак” из Београда.

    Честитамо!

    Награђене текстове можете да прочитате кликом на линкове испод.


Обележено 800 година од проглашења српске краљевине

поставио/ла Karlovacka gimnazija 01.06.2017. 04:03   [ ажурирано 01.06.2017. 04:04 ]

    У петак 19.05.2017. у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије свечано смо обележили 800. ГОДИНА ОД ПРОГЛАШЕЊА СРПСКЕ КРАЉЕВИНЕ. Љубитеље прошлости кроз историју су водили овдашњи професори Дејан Ђурђев, Никола Крчмар и Данијела Јокић. Професори, ученици и драги гости уживали су у сјајном предавању које су одржали професори историје.Државно такмичење у знању грчког и латинског језика

поставио/ла Karlovacka gimnazija 31.05.2017. 07:40

Државно такмичење је одржано 20. маја 2017. на Филозофском факултету у Београду.

Наши ученици су постигли следеће резултате:

Прво место, прва година, латински језик, Лука Мешановић, проф. Радмила Шербеџија

Треће место, прва година, грчки језик, Мила Поповић, проф. Радмила Шербеџија

Треће место, друга година, грчки језик, Магдалена Чотрић, проф. Александар Станишић

 

Честитамо свим награђеним ученицима и професорима менторима!

 

Председник Стручног већа класичних језика

Бранко Стојков, проф.

1-10 of 336